Hangtár

A hangtárban olyan archív felvételeket gyűjtöttünk össze, melyek a terület hagyományos értékeit jelenítik meg. Elsősorban a XX. század utolsó három évtizedében és a 2000-es évek elején felvett hanganyagokat kívánunk bemutatni, melyek illusztrálják az értéktárban leírt tartalmakat. Külön kiemelendő, hogy olyan digitalizált felvételek, archívumi anyagok is vannak ezen adatbázisban, melyekkel az érdeklődők először találkozhatnak. Az egyes felvételek alacsony technikai színvonala sajnos a korabeli rögzítési technika és az azóta eltelt hangromlás következményei, de ezek nem kisebbítik a hanganyagok értékeit, legfeljebb megnehezítik azok élvezetét.

Az Archívum elemei és forrásai:

Hangarchívumunkat több forrásból alakítottuk ki. Elsősorban olyan 20-30-50 éves felvételeket digitalizáltunk, melyek így, e munka által megmentődtek a teljes megsemmisüléstől, ugyanis eredeti hanghordozóik (kazetták, szalagok) már igen rossz állapotban voltak. Ilyen pl. Gadányi Pál – dudás, a Népművészet Mestere kitüntetettjének saját kazetta-gyűjteménye, de vannak más forrásból is hanganyagaink. A felvételek készítői között szerepelnek Kurucz Réka, Adorján István, Vizin Antal – Antus, Dervár Ferenc Kume, Végh Andor és még sokan mások is, akik szervező munkájukkal, jelenlétükkel, vagy közvetlen felvételkészítőként hozzájárultak az itt hallható források létrejöttében. 

A bemutatott hangzóanyagokat kisebb csoportokban adjuk közre, melyekhez rövid néhány mondatos leírást mellékelünk keletkezésük körülményeiről vagy feltételezett készítési idejükről, hogy az érdeklődőket alapinformációkkal lássuk el.

Mindenkinek jó böngészést kívánunk a hangarchívumban!

Gadányi Pál dudál a paprikapalántáknak a hajtatóházban - "Ilyenkor jobban nőnek" - mondja

Gadányi Pál saját felvételei az 1970-es és 1980-as évekből. Gadányi Pál az utolsó Dráva-menti horvát dudás és dudakészítő, aki 2011-ben kapta meg a Népművészet Mestere elismerést. 1932-ben született és az 1960-as években kezdett el dudákat készíteni. Meglehetősen korán szerzett magának magnetofont, mellyel a rádióból és annak mikrofonjával közvetlenül is felvételeket készített. Leggyakrabban otthonában készült baráti mulatozásokat, énekléseket vett fel, de rögzített búcsúkat, vagy más dudások játékát is.

Gadányi Pál saját játékának rögzítései:

 

Gadányi Pál felvételei más dudásokról. Gadányi Pál szomszédja Kovács Pál, híres dudás volt (sz. 1892). Kovács Pál az 1980-as évek elejéig élt, és egész öreg koráig átjárt Gadányihoz dudálni (ő már korábban eladta a hangszerét). Bár gyakori vendég volt Gadányiéknál, dudás tudására vigyázott, ezért nem nagyon engedte, hogy magnóra rögzítsék játékát. Ennek ellenére néhány felvétel van róla. A másik dudás Brođanac Pero volt a Dráva túloldaláról (Horvátország, akkor még Jugoszlávia), aki szintén vásárolt egy dudát Gadányitól. Ő igazi bohém vándordudás volt. A vele készült felvételek igen értékesek, ugyanis sem a horvát, sem pedig a magyar etnomuzikológia nem rögzítette igen virtuóz dudajátékát.

Kovács Pál egy rövid felvétele:

 

Brođanac Pero felvételei:

 

Búcsús egyházi énekek Révfaluból vagy Tótújfaluból

 

Más felvételek Gadányi Pál archívumából

 

Felvételek Gadányi Páltól 1997-ből és 2003-ból (Végh Andor gyűjtései) :